Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Pompoenen en spinnetjes Onderbouw Peuters

  • 16 november 2023
  • Onderbouw Peuters

Spinnetje, spinnetje, spin. Kriebelt aan mijn kin! Kriebelt op mijn rug En weer vlug terug! Rooeeetssssj… langs mijn been! Op mijn dikke teen. Met een zuchtje wind… (fffffff) Springt hij op een ander kind! We herhaalden dit versje enkele keren tijdens de week en tekenden oogjes en een mondje op onze hand, zodat ons spinnetje […]

Spinnetje, spinnetje, spin. Kriebelt aan mijn kin! Kriebelt op mijn rug En weer vlug terug! Rooeeetssssj… langs mijn been! Op mijn dikke teen. Met een zuchtje wind… (fffffff) Springt hij op een ander kind!

We herhaalden dit versje enkele keren tijdens de week en tekenden oogjes en een mondje op onze hand, zodat ons spinnetje overal mee kon kriebelen!

Ja, jullie horen het al; er was heel wat spinnenpret in onze klas! Maandag was Jules bang.. zo bang, dat hij niet uit zijn bedje wou komen. Even wat troosten op de schoot van juf en toen kon Jules vertellen dat hij bang was van een zwart diertje met heel veel kriebelpootjes. We dachten eens na wat het kon zijn en vonden toen Marilyn, de dikke spin, boven op de kast!

Jules werd even verder op de schoot getroost door Jasmijn, terwijl juf de spin van de kast haalde. Eigenlijk was ze helemaal niet zo eng.. We telden haar pootjes en sommige stoere vriendjes durfden zelfs al eens voelen aan de kleine haartjes op haar poten of aan het kruisje op haar rug. Wanneer ze dan plots in het gezichtje kriebelt, barst het lachen los!

Marilyn was de leidraad doorheen de hele week; we zochten ze elke ochtend, want uiteraard zat ze telkens weer op een ander plekje. We gingen op zoek in het bureau van juf Nancy, in het klasje naast ons, op de speelplaats,… Dinsdag vonden we haar zelfs buiten, onder het afdak in een groot spinnenweb dat ze daar maakte! Heel lief van haar, want we vroegen haar maandag wel of ze haar webben buiten wou maken en niet binnen. Woensdag vonden we haar nergens… tot we haar plots buiten, op de vensterbank van ons klasje zagen zitten! Marilyn werd door al dat nachtelijk gewandel wel heel moe, want we kregen ze alleen wakker op de tonen van volgend lied;

In de klas verschenen verschillende werkjes; spinnen vangen met een grote pincet door het spinnenweb, de gekleurde poten van de spin maken, spinnenwebben tekenen, spinnen tellen op de telstokken, spinnenwebben maken met elastiekjes en ook de pompoen mocht niet ontbreken in het hele verhaal. Die kreeg een plekje in de themakast, samen met wat golf ties en een hamertje; ik moet jullie niet vertellen dat dit voor heel wat hamerpret zorgde! De kleuters ervaarden tegelijk ook hoe zwaar de pompoenen zijn.

Donderdag ontpopten we ons tot echte bakkers en maakten we de allerlekkerste appelflappen! Snijden, mixen, mengen, bestrijken,… En uiteraard ook proeven. Het kwam allemaal aan bod! Maandag zat dat proeven er ook al in bij de verjaardag van Ava, want zij trakteerde ons op heerlijke cakejes! Lina heeft er bij deze haar laatste week stage ook opzitten en zij begeleidde deze week nog wat fijne activiteiten.