Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Onderbouw peuters zorgen voor de dieren

  • 15 oktober 2021
  • Onderbouw Peuters

Voorbije 2 weken leerden we wat meer over de diertjes en hoe we voor de dieren kunnen zorgen!

De vissen van juf Anna-Laura kwamen een paar dagen logeren in de klas en natuurlijk moesten we hen dan ook echt in de watten leggen! Samen poetsten we de bokaal en zorgden we ervoor dat de visjes genoeg eten kregen. Ook zag ik regelmatig gekke snoetjes die langs de andere kant van de visbokaal naar het mooie onderwaterleven aan het staren waren. 😉
Op dinsdag kwamen we de klas in maar…. Waar was Jules?! Hij was plots verdwenen en dat vonden we een beetje gek. We gingen samen op zoek doorheen de school en vonden onze grote dierenvriend in het klasje van juf Carmen, waar Jules op bezoek was bij de schildpad.
Juf Annelies vertelde ons dat Titto en Teddy, de cavia’s van juf Annelies, ook een dagje naar ons klasje mochten komen, omdat wij zo lief zijn voor de diertjes. Wel gek zo 2 nieuwe, kleine vrienden in ons kringetje. Heel voorzichtig kwamen ze aan onze handen en voeten snuffelen en als we heel rustig waren, mochten we hen zelfs voorzichtig aaien. Terwijl Titto en Teddy even konden uitrusten in onze klas, gingen wij stiekem op stap naar de markt om een verrassing te zoeken voor onze 2 nieuwe vrienden. Wat zouden de cavia’s leuk vinden? Bloemen? Een pyjama? Een muts? Een taart? Een handtas?… Niets leek echt geschikt tot we voorbij het dierenkraam wandelden! We vroegen aan de man van het kraam wat cavia’s heel lekker vinden en zo kochten we zelf een lekker tussendoortje voor onze 2 kleine vrienden.
Het dierenplezier kon niet op, want ook de dagen erna kregen we nog bezoek van de poes van juf Carmen en gingen we zelf op stap naar de tuin van het rusthuis, waar we de kippen mochten voederen en kennis mochten maken met Mia, de hond van het rusthuis. Sommige kleuters gingen heel aarzelend naar Mia, anderen genoten van begin tot eind.
Niet alleen Mia was heel blij met ons bezoek, maar ook de mensen in het rusthuis zwaaiden dolenthousiast van achter hun ramen.
We ontdekten trouwens ook spontaan onze schaduw op de muur wanneer we ‘s morgens naar onze klas wandelden. De kleuters gingen de dagen erna nog spontaan op zoek naar hun eigen schaduw en juf speelde voor ons een schaduwspel met de dieren.
Als kers op de taart mochten we voorbije week onze nieuwe glijbaan inwijden! Even met wat doekjes de glijbaan poetsen en glijden maar!!
Klaar voor nog meer avonturen in onze mooie tuin!