Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Onderbouw peuters zaait, bloeit en groeit!

  • 7 mei 2022
  • Onderbouw Peuters

Afgelopen 2 weken hebben we ons verdiept in zaaien, planten en bloemen.

Een thema dat heel wat verwondering brengt bij de kinderen en waar ze duidelijk van genieten.

Maandag vonden we onze Jules (klaspop) niet meer in onze klas. We gingen hem overal zoeken; op de kasten, in de poppenhoek, op de speelplaats, bij Tine… We werden stilletjes aan al wat bezorgd en gingen raad vragen bij Nancy op het secretariaat. Zij wist ons te vertellen dat ze net iemand had horen niezen in de studio… Misschien was dat Jules?! En ja hoor!! We vonden Jules terug achter de computer. Hij had van zijn mama een zakje gekregen met kleine bolletjes in en ging op de computer opzoeken wat het kon zijn. De kleuters hadden wel ideetjes; misschien was het zand? Of zout? Of misschien zijn het zaadjes om te planten!

Kindjes die zin hadden mochten samen met juf de zaadjes planten, zodat we konden ontdekken of er echt bloemen zouden uit groeien. Ondertussen komen er al heel kleine, groene scheutjes boven de aarde uit piepen tot groot jolijt van onze vriendjes! Niet alleen onze kleuters, maar ook Jules had de smaak te pakken, want we vonden Jules regelmatig terug in onze zaaibak of in de zandbak in onze tuin waar hij probeerde enkele bloembollen te planten. Gelukkig vonden we hem ook deze keer terug en konden we samen een geschikter plekje zoeken om Jules te helpen met zijn bloembollen en zaadjes voor wildbloemen. Aiaiai Jules toch… Hij was ondertussen helemaal zwart van het harde werk!! Gelukkig waren er wel enkele bereidwillige vrijwilligers om Jules een bad te geven.

We gingen ook naar de markt, waar we een grote bos witte tulpen kochten. We deden een proefje met voedingskleurstoffen, waarbij we de bloemen lieten drinken van gekleurd water. Dezelfde dag nog kregen onze tulpen de allermooiste kleuren!!!

Ook met de andere bloemen gingen we aan de slag; we vulden vaasjes voor op onze tafels en knipten de bloemen op de juiste maat. Sommige vriendjes brachten ook van thuis wat mooie bloemen mee, die uitvoerig werden bestudeerd en bij in onze vaasjes op tafel kwamen. Tijdens de tweede week gingen we opnieuw naar het bloemenkraam, geladen met foto’s en de gekleurde bloemblaadjes om te tonen wat we allemaal hadden gedaan met de mooie bloemen die we vorige week kochten. De kleuters waren enthousiast om alles in detail uit te leggen.

Uiteraard gingen we ook op stap naar het park, waar we meer leerden over de paardenbloem en zijn pluisjes. We bliezen erop los, bestudeerden de bloemen onder een vergrootglas en keken naar een versneld filmpje over het ontstaan van de pluisjes. Ook de boterbloemen en madeliefjes kwamen we veel tegen in het park.

Het was voorbije week ook echt een feestweek, want we mochten de verjaardag van Ela vieren en ook de mama’s werden in de bloemetjes gezet tijdens een heel fijne mamadag op school!! Foto’s van deze heerlijke dag kunnen jullie weldra in een volgend fotoalbum vinden.