Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

OB Peuters: Mijn lijfje en de dokter

  • 23 februari 2024
  • Onderbouw Peuters

De afgelopen weken leerden wij heel wat over ons eigen lichaam.

Voorbije weken stonden helemaal in het teken van ons lichaam. Op maandag kriebelden we elkaar met pluimen om de tonen van het kriebellied van Jules en zongen we zelf onze eigen varianten erop. Ook Jules werd uiteraard wakker gekriebeld met onze kleurrijke pluimen, wat voor heel wat gegiechel zorgde! De dagen nadien herhaalden we dit en gebruikten we er ook kleurrijke doekjes voor waar we in ons kringetje nog leuke muzikale spelletjes speelden.

Doorheen de week werden onze vriendjes op ware grote getekend op een stuk behangpapier en gingen ze zelf aan de slag met het schilderen ervan. Het werden grote kunstwerken waarbij de focus vooral lag op het observeren van zichzelf; ze liepen regelmatig naar de spiegel om te kijken welke kleur ogen ze hebben, welke kleur de haren zijn en we bekeken ook de kleuren van onze kledij. Het werden stuk voor stuk pareltjes!

Dinsdag was ik zelf behoorlijk verdrietig… Bij het maken van mijn boterhammetjes ontdekte ik dat ik niets meer had om tussen mijn bokes te leggen. Gelukkig stond de markt voor de deur en hadden de kinderen het idee om daar iets te gaan kopen! We wandelden over de markt en namen een zak en centjes mee. Ondertussen focusten we ons op welke zintuigen we allemaal konden ervaren met ons eigen lichaampje; we roken lekkere dingen op de markt, maar het viskraam en de kaas roken toch niet zo lekker! Bij het wafelkraam wilde de verkoper ons foppen door te vertellen dat ze alleen maar spruitjes verkochten, maar onze neus was heel zeker; dit waren wafels!

Woensdag namen we tijd om onze plantjes nog eens goed te verzorgen. Dorre blaadjes werden verwijderd en de planten werden nog eens goed gegoten. We deden ontdekkingen zoals nieuwe stekjes en zelfs een klein plantje dat blijkbaar door te veel aan water een beetje rot was geworden. Dit plantje werd bestudeerd en we zagen heel duidelijk de wortels en alle andere onderdelen. Plots had de dag zichzelf een onderwerp gegeven en werd de botaniepuzzel van Montessori terug uit de kast gehaald en werden de onderdelen van de plantjes en bomen zelfs getekend op papier! De verwondering was groot.

Donderdag sloeg de sfeer helemaal om! Jules wou niét uit zijn bedje komen en voelde zich echt niet lekker. De verbazing was groot wanneer we zagen dat Jules vol rode vlekjes stond! We belden meteen de dokter, die zoals beloofd na de speeltijd langs kwam. Het verdikt; Jules heeft de waterpokken! Als hij hoest of niest moet hij zijn handje voor de mond houden om anderen niet ziek te maken en hij moet vooral heel veel rusten! Ook kreeg hij een spuitje van de dokter om snel weer beter te zijn. Al liep dat niet zo vlot… Jules werd een beetje bang. Gelukkig wou Féline wel even zijn handje vast houden en bleek het helemaal niet zo veel pijn te doen! Dokter Jef liet zijn dokterstas achter om mee te spelen in de poppenhoek en ik kan zeggen dat deze spulletjes al heel veel gebruikt werden!

Donderdag kwam dan de ziekenwagen op bezoek en mochten we zelfs een ritje maken in de ziekenwagen! Sommige vriendjes waren toch wat bang en keken liever van aan de zijkant toe.

De afgelopen week leerden we ook om ons lichaam extra rust te geven door ontspanningsoefeningen en yogamomenten.

We leerden ook over het verzorgen van onze tandjes en de tandarts, maakten fruitsmoothies vol vitamientjes en genoten veel van de buitenlucht!