Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

De peuters van de onderbouw kunnen het zelf!

  • 26 november 2021
  • Onderbouw Peuters

De voorbije week staken onze kleine vrienden de handen uit de mouwen en probeerden ze zoveel mogelijk zélf te doen. Nog meer dan anders!

Wat halen ze plezier uit het feit dat ze zo zelfstandig mogen zijn! We leerden deze week dingen die we vanaf nu verder kunnen toepassen in de klas. Zo mochten onze kleuters de klas stofzuigen, de afwas doen, de wasmachine van Ursula vullen en aan zetten, de klas dweilen en nog veel meer! De ontdekkingen die ze erbij deden waren goud waard… Ik zag haren omhoog vliegen boven de stofzuiger, zeepbelletjes rondvliegen tijdens de afwas, kleuters rondjes draaien bij het zien draaien van de doekjes in de machine,… Er werd heel wat geëxperimenteerd en afgelachen! Ook maakten we deze week onze eigen plasticine mét glittertjes!

Een hoogtepunt voor velen was toch onze uitstap naar de markt, waar we op zoek gingen naar brood, kaas en ander beleg. We bestelden dit allemaal zelf en mochten zelf de centjes betalen en de spullen naar onze klas dragen. We kregen veel complimenten van de mensen op de markt die het heel knap vonden dat we dit allemaal al zelf konden! Tijd om na onze uitstap aan de slag te gaan met onze aankopen; we maakten onze eigen boterhammetjes!

Met een kindermes smeerden en sneden we erop los! Onze buiken zaten goed vol, want zo’n zelfgemaakte boterhammetjes smaakten duidelijk nog beter dan anders….