Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Herfst bij de Onderbouw peuters

  • 22 november 2021
  • Onderbouw Peuters

Afgelopen weken hebben we ons helemaal verdiept in de herfst!

Een thema vol spontane ontdekkingen, verwondering en indrukken. We trokken dan ook extra veel de natuur in om actief te ontdekken wat de herfst allemaal voor ons in petto heeft. Zo leken de kinderen steeds echte schatten te vinden als ze bosvruchten, takken of mooie blaadjes vonden. We profiteerden van al wat de natuur ons te bieden had door te gaan knutselen in het park; we plakten (natuurlijke) klei tegen de bomen en bekeken de afdruk van de stam, duwden takjes, eikels, nootjes,… in de klei en maakten zo een eigen kunstwerkje. Ook gingen we op zoek naar mooie takken en grote, gekleurde blaadjes waarmee we een eigen boeketje of “toverstaf” knutselden. De kinderen hadden er zoveel plezier in dat de namiddag wel veel te kort leek.

Ook onze kleine kruiwagens reden meerdere keren mee naar het park of de tuin en werden gebruikt om de allermooiste blaadjes in te verzamelen. Met deze blaadjes regen ze in de klas oa. een ketting, gecombineerd met parels in de herfstkleuren, gingen ze aan de slag in de knipbak, maakten ze mooie knutselwerkjes en ontdekten ze de nerven van de blaadjes.

De herfst lokte ons ook naar buiten om na wat ochtendgymnastiek op stap te gaan voor een mooie ochtendwandeling waarna we in ons klasje gezellig genoten van een warm tasje thee. Marilyn de spin liet zich afgelopen weken ook wat meer zien dan anders in onze klas. Ze kwam regelmatig met ons dansen en zingen in de kring, maar maakte op een ochtend een groot spinnenweb in onze deuropening! We toonden haar dat ze spinnenwebjes buiten moest maken en gingen op zoek naar spinnenwebben van andere spinnen. Met wat bloem en haarlak probeerden we zo enkele webben te vangen om ze beter te bestuderen.  Marilyn kreeg ook bezoek van eekhoorn, egel en konijn die langs kwamen voor een fijn poppenspel.

We mochten overigens ook feesten op ons grote herfstfeest en vierden de verjaardag van Hosanna die net voor de herfstvakantie 3 jaar werd! HIPHIPHOERA!

Benieuwd naar nog meer herfstavonturen? Kijk gerust eventjes mee!