Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

OB peuter: geel, geel, geel … ja, citroenen die zijn geel!

  • 13 september 2023
  • Onderbouw Peuters

Benieuwd wat we allemaal deden? Kijk gerust even mee!

“Geel, geel, geel, ja geel zijn de citroenen. Geel, geel, geel. Citroenen die zijn geel”. Het is maar één van de vele varianten die we deze week zongen op het kleurenlied. 

We maakten er uiteraard een beetje onze eigen versie van en zongen over zowat alle gele dingen die je je kan inbeelden; onze kledij, de gele cilinders, een bal op de speelplaats, enkele bloemen bij het rusthuis, onze bananen,… en natuurlijk ook de zon! Die bestudeerden we deze week nog wat extra. We ontdekten dat de zon rond was en we deze konden schilderen d.m.v. een cirkel.

We gingen dan ook ijverig aan de slag met het schilderen van zonnetjes en deden dit zowel met penselen als met onze vingers. Tussendoor vonden we ook nog even tijd voor een kort yogamomentje rond de zonnegroet.  

“Ik maak een zon, groot en rond. 
Ik stamp met mijn voeten op de grond. 
Ik ga nu hand voor hand als een grote olifant! 
Ik maak me lang, ik ben niét bang. 
Ik stap en stap, buig en strek! 
Ik draaaai… het is te gek!” 

We namen ook even de tijd voor een groepslesje rond de gele cilinders met de eigenschap ‘klein en groot’ en bekeken hoe we hier mee aan de slag konden in combinatie met andere materialen. Fijn hoe dit de interesse van de kinderen aanwakkert om er doorheen de week zelf verder mee aan de slag te gaan! 

We trokken deze week voor het eerst dit schooljaar even naar het groentekraam op de markt, waar we een zware zak citroenen kochten om in de klas zelf te verwerken tot citroenlimonade. De kleuters zochten zelf de citroenen en gingen netjes aan de man van het kraam vragen of ze er 10 mochten kopen. De centjes werden betaald en wij gingen ermee aan de slag! De kinderen waren zo nieuwsgierig naar de citroenen, dus namen we eventjes de tijd om er alvast eens aan te ruiken, voelen én… een stukje van te proeven. Ik moet jullie wellicht niet uitleggen dat er heel wat gekke snuiten werden getrokken! 

We ontdekten ook nog meer rond de zonnebloemen uit de tuin en vertoefden zowel donderdag als vrijdagnamiddag in de tuin om te genieten van het heerlijk nazomerweertje.  

Benieuwd wat we nog meer deden? Kijk gerust even mee!