Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Mijn lichaam en ziek zijn in Onderbouw peuters

  • 3 februari 2022
  • Onderbouw Peuters

Voorbije week hebben we vooral de nadruk gelegd op “ons lichaam” en al stilletjesaan toegewerkt naar ziek zijn en de dokter.

We speelden spelletjes waarbij we ons hele lichaam gingen gebruiken, we bekeken welke lichaamsdelen wij allemaal hetzelfde hadden en wat er toch ook anders was; onze haren, kleur ogen, er zijn meisjes/jongens enzovoort. We omtrokken ons lichaam op een groot stuk behangpapier en daarna gingen de kleuters aan de slag om zich zo werkelijkheidsgetrouw mogelijk na te schilderen. Even kijken in de spiegel en schilderen maar! Het werden stuk voor stuk echte kunstwerkjes!!
In onze poppenhoek werd deze week al ijverig geëxperimenteerd met al het doktersmateriaal dat er werd neergelegd en ontpopten sommige vriendjes zich al als echte dokters! Ik ben er nu alvast van overtuigd dat er voor enkelen een mooie acteercarrière in het verschiet ligt.

De hoogtepunten van de week waren zonder twijfel het verjaardagfeestje van Lena (HOERA!!) en het bezoek van de ziekenwagen. Die stond ons donderdagmorgen op te wachten op de speelplaats! De ambulancier nam uitgebreid zijn tijd voor ons en toonde welke spulletjes hij allemaal bij had in zijn grote ambulance. Hij wou enkele dingen demonstreren, maar hoe enthousiast de kleuters ook waren; vrijwillig bij de dokter gaan was voor de meesten toch niet weggelegd Dappere Nel liet haar arm in een gekke luchtzak leggen en juf offerde zich op om op de draagberrie te gaan liggen. Er werd heel wat gelachen en nu waren mijn vriendjes wel bereid om te helpen om me op het bedje te heffen. 1,2,3…. Echt teamwork!!! Gelukkig had ik ook enkele dappere helden die samen met mij in de ziekenwagen durfden gaan en samen met mij een ritje over de speelplaats durfden te wagen. De sirènes en de lichtjes gingen luid op en wat was dat een beleving voor hen!!! Ook wanneer de andere kleuterklassen een ritje deden, stonden onze kleinste nieuwsgierigen alweer vol verbazing aan de raam toe te kijken. Deze week werden ook alle kleine wondjes uitgebreid verzorgd in de kring, waarbij de kleuters me hielpen bij het knippen van plakkers en watjes. Ze waren zo bezorgd om elkaar en vonden het heel fijn om elkaar te kunnen helpen.

Onze 2de week startte met niet zo’n goed nieuws; Jules de klaspop had allemaal rode vlekjes en voelde zich echt niet lekker. Juf belde met dokter Jef en die kwam even langs om te kijken wat er mis was met Jules en hoe we hem konden helpen.

We besteedden ook aandacht aan hoe we gezond kunnen blijven; we maakten zelf fruitsmoothies en fruitsalade en maakten een ochtendwandeling, gevolgd door een heerlijk warm theetje. (zie foto’s in andere mapjes) Ook de verjaardag van Elena en Lena konden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan!