Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Kerstsfeer in het klasje van Onderbouw Peuters

  • 23 december 2022
  • Onderbouw Peuters

Het is weer zover; de gezelligste tijd van het jaar! En dat was ook te merken in ons klasje; er werden kerstlichtjes opgehangen en juf vertelde ’s morgens het verhaal van Jules die de kerstboom ging opzetten. We maakten nadien Jules weer eventjes wakker en vroegen of hij nu misschien nog wat kerstspulletjes had om […]

Het is weer zover; de gezelligste tijd van het jaar! En dat was ook te merken in ons klasje; er werden kerstlichtjes opgehangen en juf vertelde ’s morgens het verhaal van Jules die de kerstboom ging opzetten. We maakten nadien Jules weer eventjes wakker en vroegen of hij nu misschien nog wat kerstspulletjes had om onze boom in de klas mee te versieren. Jammer genoeg had Jules thuis al alles in de boom gehangen en we besloten om samen kerstversiering te knutselen uit zoutdeeg. Deze gingen met veel diamantjes en glitters in de oven en werden voorzien van een mooi lintje. Net voor de middag haalden we de kerstboom alvast in de klas en na de middag gingen de kleuters zelf aan de slag om hem te versieren. Gelukkig vonden we op zolder ook nog wat extra kerstballen en slingers! Voor 1 keer mochten de kleuters op een stoeltje gaan staan om de boom te versieren, al zorgden ze ervoor dat ze er niet konden afvallen door elkaar een beetje te helpen en vast te houden waar nodig. Ook de kerstboom in de gang had nog wat creatieve handjes nodig, dus daar gingen we ook graag aan de slag met versieren!

Uiteraard werd ook het kerstverhaal enkele keren verteld in de klas en de kleuters waren er helemaal van in de ban; de poppen uit de poppenhoek werden regelmatig al eens onder de trui verstopt zoals kindje Jezus in de buik van Maria 😉 We gingen ook eens op bezoek in de kapel, die binnen heel mooi was versierd met lichtjes en een kerststal. We konden in de kapel alvast de schaapjes, herders, 3 koningen en de kamelen zien… Maar nog geen spoor van Maria, Jozef en kindje Jezus. Ook buiten vonden we een hele grote kerststal, waar ook het bedje van kindje Jezus al klaar stond, maar jammer genoeg nog even leeg is. Ik ben er zeker van dat de kleuters heel verwonderd gaan zijn als kindje Jezus er na Kerstmis in ligt!

Kerstmis is ook onlosmakelijk verbonden met liefde, vriendschap en goed doen voor elkaar. We vestigden hier extra de aandacht op en gingen aan de slag met het knutselen van kerstkaartjes voor de mensen in het rusthuis en voor juf Christine, die ons steeds komt helpen met de bokes. Zij is door medische redenen even thuis en ondertussen krijgen we hulp van juf Lindsay, die de vervanging op zich neemt.

Door de vriestemperaturen hebben we de voorbije week onze speeltijden wat ingekort of de kleuters de kans gegeven om binnen te vertoeven tijdens de speeltijden. Gelukkig brengt de vrieskou ook wel wat interessante experimenteerkansen met zich mee; we zetten een bakje water buiten en ontdekten dat het de volgende ochtend was veranderd in ijs! Tijd om de ijsberen boven te halen; daar gingen we mee spelen op onze tafel. Gek wel… Want waar gaat dat ijs nu naartoe? En van waar komt die plas water op de tafel?….

Tot slot gingen we tijdens de meedoedag nog aan de slag met het bakken van lekkere koekjes om te verkopen op de Kerstmarkt en genoten we vrijdag van een fijn Kerstfeestje! Ook mochten we het beste van onszelf laten zien voor de lens van juf en creëerden zo echte pareltjes voor onze nieuwjaarsbrieven. Kijk en geniet gerust eventjes mee!