Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Groen Onderbouw Peuters

  • 9 oktober 2023
  • Onderbouw Peuters

Groene appels, bomen, bladeren, courgettes, kiwi’s …

Ik ben blij jullie te kunnen vertellen dat we er een heel fijne week hebben opzitten! Ookal leek dat op maandag nog een twijfelgevalletje… We vonden Jules met veel verdriet in zijn bedje, want hij wou dolgraag schilderen, maar had alleen gele en blauwe verf. Hij had overal gezocht, maar vond nergens de groene verf waar hij naar op zoek was; nét zijn lievelingskleur. Jullie kunnen je allicht al voorstellen hoe groot het verdriet was en daar zochten we uiteraard een oplossing voor!

Wanneer juf haar handen begon te schilderen met geel en blauw werd het plots muisstil en hoorde ik hier en daar een voorzichtig lachje.

“Dag blauw, zei geel.
Dag geel, zei blauw.
Ik maak een andere kleur van jou!
Ze gaven elkaar een dikke zoen, en toen werden ze…. GROEN!”
We gingen allemaal aan de slag met het verven van onze handjes en toverden vol verbazing steeds weer groen tevoorschijn!

Ook deden we deze week opnieuw een soort schrijfdans waarbij ik met groepjes even naar het zorglokaal trok en daar de tafels bekleedde met grote stukken behangpapier. We maakten eerst even onze armen, handen en vingertjes los door middel van een leuk bewegingsspel en tekenden dan al wandelend golven op het behangpapier. We reden er nadien met auto’s over en stap voor stap werd er gele en nadien ook blauwe verf toegevoegd waar de auto’s mochten door rijden. We deden dit op het ritme van de muziek en in verschillende richtingen. We ontdekten de sporen van de autobanden en beetje bij beetje merkten we ook dat de kleur van de verf begon te veranderen! Jullie raden het al… Alles werd GROEN!

Het verhaal “Jules kiest geel en blauw” kwam uiteraard ook aan bod.

Terwijl ik dit berichtje typ, zijn we nog even aan het bekomen van onze turnles met de groene ballonnen en de parachute én kijken we al vol spanning uit naar de namiddag, want dan gaan we op bezoek in de tuin van het rusthuis. Ik vroeg of we daar nog eens even een momentje met Mia (de huishond) konden beleven naar aanleiding van dierendag en Mia zou zelfs enkele kleine vriendjes van haar meebrengen vandaag!

Uiteraard zijn deze diertjes opgeleid om veel sociale contacten te hebben en dit bied voor ons een mooie kans om te leren omgaan met de hondjes. We vragen eerst aan het baasje of we mogen aaien, laten eerst eens ruiken aan onze handjes en gaan er nooit achter lopen. Deze uitstap was gepland in het teken van werelddierendag en daar zou ik dan ook volgende week graag op verder bouwen.