Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Een pluim voor Onderbouw Peuters

  • 17 februari 2023
  • Onderbouw Peuters

Afgelopen dagen werd er heel wat geëxperimenteerd met allerlei soorten pluimen! We ontdekten dat ze zacht waren, heel traag naar beneden dwarrelden omdat ze licht waren en daardoor ook trager naar beneden vielen dan bijvoorbeeld een dennenappel, dat er heel wat dieren waren met pluimen, maar ook dat pluimen heel fijn waren om mee te […]

Afgelopen dagen werd er heel wat geëxperimenteerd met allerlei soorten pluimen!

We ontdekten dat ze zacht waren, heel traag naar beneden dwarrelden omdat ze licht waren en daardoor ook trager naar beneden vielen dan bijvoorbeeld een dennenappel, dat er heel wat dieren waren met pluimen, maar ook dat pluimen heel fijn waren om mee te kriebelen!

We kriebelden Jules elke ochtend wakker en gebruikten daarvoor volgend liedje:

In de kast stonden allerlei nieuwe spelletjes met pluimen en ook probeerden we onze bestaande materialen te combineren met de pluimen; zo zochten we bij onze kleurspoelen dezelfde pluim en bouwden we een regenboogtoren waarbij we de gekleurde pluimen in het juiste kamertje legden.

Ook deze week staken we de handen uit de mouwen bij het maken van nieuwe plasticine voor in de klas en sommige kleuters knutselden er dan ook graag vogeltjes mee vol mooie pluimen!

De vogel werd overigens ook uitgebreid bestudeerd aan de hand van onze montessoripuzzel; we ontdekten dat ze pootjes hebben waarmee ze zich goed aan de takken van de bomen kunnen vasthouden, een scherpe bek hebben om insecten uit de grond te halen, een mooie lange staart hebben voor evenwicht en vleugels hebben om te vliegen! Nu we in de klas de vogel hadden besproken was het tijd om ook buiten even op zoek te gaan naar alle verschillende vogels of andere gevederde dieren! We gingen op donderdag namiddag op stap naar het park en langs de Nete om daar zoveel mogelijk verschillende vogels te zoeken. Ook de kindjes van de klas van juf Anneleen gingen mee en konden ons al vertellen welke soorten we zagen; we vonden meeuwen die rond de vijver zweefden op zoek naar brood dat werd achtergelaten, maar we zagen ook grijze duiven en zwarte kraaien. Als we het even heel stilletjes maakten in het park konden we ook het mooie gezang van al die vogels horen.

Jammer genoeg waren de eendjes en de reiger vandaag niet van de partij in het park, maar uiteraard komen we die later nog wel eens tegen! We dansten nog even samen in het park en voederden de vogels met lekkere pindanoten, rozijntjes en vogelvoer. Even later vloog er boven ons hoofd een helikopter die in de lucht kon blijven zonder vleugels! We probeerden of we van onze arm ook een propeller konden maken, maar jammer genoeg raakten wij niet van de grond… Wanneer we bijna terug op school aankwamen, zagen we het kippenhok bij het rusthuis, waar we geen blik konden opvangen van onze gevederde kippenvrienden aangezien het net begon te druppelen buiten! Net op tijd terug op school om te genieten van een lekker koekje na onze heerlijke wandeling!

We genoten trouwens ook nog van een rustig yogamomentje waarbij we onze ademhaling probeerden te doseren en een pluim in de lucht probeerden te blazen en ook elkaar aanraakten met de pluimpjes.

De pluimen werden niet alleen uitgebreid bestudeerd, maar we ontdekten ook dat je iemand een pluim kan geven om je appreciatie te tonen voor iets goeds dat je deed. We bekeken enkele prenten van kindjes die elkaar troosten, een handje gaven om samen te spelen, elkaar hielpen bij het morsen van melk enzovoort. We verzamelden voor hen telkens een pluim in onze doorzichtige vaas in de klas, die aan het einde van de week trouwens helemaal vol pluimen zat die verzameld werden door ook in de klas fijne dingen te doen voor elkaar! Fijn om te zien dat kleuters gemotiveerd werden om elkaar nog meer te helpen dan anders; ze hielpen elkaar met het aan en uit doen van hun jassen, het maken van de boekentassen, het opvegen van zand/zout/pasta van de schepwerkjes en ik zag veel lieve, troostende knuffels bij kleine verdrietjes. Wat een fiere juf ben ik!! Dinsdag was het trouwens ‘dag van de directie’ en daarvoor hebben we zelf mooie pluimen geknutseld om te overhandigen aan onze lieve juf Tine!

Maar het echte hoogtepunt van deze week was zeker toch de kennismaking met onze 2 nieuwe vriendjes; Fleur en Kevin die overigens heel goed zijn gestart! Welkom in ons klasje!!