Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Blauw Onderbouw Peuters

  • 29 september 2023
  • Onderbouw Peuters

Blauw, zo hemels blauw …

Ook onze blauwe week zit er bij deze alweer op…


Het is een cliché, maar de weken vliegen echt voorbij! Voorbije week kleurde er heel wat blauw; de ballen in de tuin, onze neuzen, onze kledij,… Ook onze themakast werd blauw en aangevuld met wat nieuwe materialen. We focusten extra op onze blauwe cilinders en de geometrische lichamen waarmee we gingen experimenteren met rollen en kantelen.

Op dinsdag trokken we naar de markt, waar we in heel wat kramen blauwe spulletjes vonden. Ook de marktkramers zochten met ons mee! Ze toonden welke blauwe dingen ze allemaal verkochten en zelfs blauwe doosjes werden voor onze nieuwsgierige vriendjes open gemaakt om te kijken wat er in zat. Onze tocht over de markt had ook een doel; we gingen op zoek naar het bloemenkraam waar we witte snijbloemen konden kopen. We ervaarden dat we de bloemen niet zomaar mochten meenemen, maar eerst centjes moesten betalen. In de klas kregen alle kleuters op hun tafel een vaasje, maar tot onze teleurstelling bleken de bloemen veel te lang voor onze vaasjes. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en de bloemen wat bij te knippen! De kleuters legden een meetstok naast de steel en knipten zo de steeltjes op juist lengte. Als experiment deden we wat blauwe voedingskleurstof in de vazen om goed te kunnen zien hoe de bloemen langs hun steeltjes het water drinken en het zo tot in de bloemblaadjes halen. Tot grote verbazing werden onze bloemen blauw!!
 
We hadden deze week onze eerste creanamiddag; een namiddag in de tuin waar alle kleuterjuffen een knutselactiviteitje hadden voorzien en de kleuters dus konden aanschuiven waar ze wilden.

Op donderdag was het badtijd voor Jules! We maakten een badje met lekker warm water en deden er badschuim bij. We zagen hoe het schuim ontstond door beweging te maken in het water. Jules ging in bad en ons versje van vorig jaar kwam ook nog eens boven;

Allen samen in het bad,
mama, papa, glibberglad!
Plons plons met de spons.
Dikke teen, kleine duim,
Dansen samen in het schuim! (het water spettert in het rond!)
Jules mocht in zijn blote billen wat drogen aan de open raam en wij gingen aan de slag met het stempelen van zeepbellen en met een bellenblaas waar we blauwe voedingskleurstof aan toevoegden.

Zo dadelijk gaan we nog aan de slag met schrijfdansen in scheerschuim om nadien een korte “stoet” te houden langs het rusthuis met het lampionnetje dat we knutselden voor de ballonnekesstoet!