Ontwikkeling neemt de vorm aan van een streven naar een steeds grotere onafhankelijkheid. Het is als een pijl losgelaten van de boog, die recht, snel en zeker vliegt. -Maria Montessori
De uitdrukking "kinderen onderwijzen" op onze school is bijna verboden. Kinderen in de volle zin van leren, dat wil zeggen, ze leren zichzelf - Maria Montessori

Allemaal beestjes! Onderbouw peuters

  • Onderbouw Peuters

Wij hebben heel veel dierenvrienden in ons klasje!

Na onze kennismaking van vorige vrijdag met de hondjes in het rusthuis was het al meteen duidelijk dat we heel wat dierenvrienden in ons klasje hadden, maar we merkten ook dat sommige vriendjes best nog wel wat bang waren van al dat dierengeweld. We pakten het dan ook rustig aan; Jules stelde zijn hondje voor en in onze poppenhoek leefden er sinds maandag een hond, poes, papegaai en zelfs een krokodil, waar we overigens ook een liedje over leerden.

Op maandag maakten we de lekkerste hondenkoekjes en wanneer ze in de oven gingen rook heel onze klas heerlijk naar al dat lekkers! We hadden een grote zak vol hondenkoekjes, dus besloten op dinsdag naar de markt te trekken en enkele viervoeters te trakteren. We hadden geluk dat de lieve man van het kledingkraam zijn 2 hondjes weer bij had en die mochten we uitgebreid aaien en bestuderen. We leerden om nooit zomaar een hondje te aaien, maar eerst aan onze hand te laten snuffelen. Zelfs na onze wandeling over de markt hadden we nog heel wat hondenkoekjes over en besloten we om buiten een mandje op onze vensterbank te zetten waar er regelmatig baasjes passeerden met hun hond voor al dat lekkers. Er plakte op woensdag zelfs een briefje op onze raam van Boef, de husky, om ons te bedanken! Ook kregen we een foto toegestuurd van een kleine puppy die op woensdag aan onze raam kwam smullen.

Op dinsdag gingen we na de middag in het park genieten van de zon en daarbij kregen we gezelschap van Wobbe, de lieve hond van Foss. Donderdag kregen we nog eens hoog bezoek; deze keer van Charles, de poes van Loa!

Woensdag gingen we op zoek naar diertjes in de klas van juf Lore.. we moesten even goed rondkijken en vonden toen 2 visjes die vrolijk aan het rondzwemmen waren op de kast. We besloten om ze even mee te nemen naar onze klas om ze goed te bekijken en gingen ook aan de slag met het poetsen van hun bokaal, de steentjes en de filter. Gelukkig staken onze vrienden de handen goed uit de mouwen, want de visjes waren duidelijk helemaal in hun element wanneer ze in de verse waterbak konden zwemmen! Aangezien de interesse nog zo groot is, blijven de vissen nog enkele dagen logeren in ons klasje. Ondertussen zijn we ook aan de slag gegaan met het knutselen van grote vissen!

Tijdens het turnen waren de kleuters duidelijk in hun element omdat ze hun knuffeldieren bij hadden! We keken op het grote scherm naar een filmpje van een agility training en namen daarna onze dieren mee door het parcours in de turnzaal. De kleuters waren zo vastberaden om dit goed te doen met hun dierenvriend! Ze moesten probleemoplossend denken om de dieren met hun leiband door de tunnels en hoepels te krijgen en we zagen zelfs vriendjes die anders wat bang waren in de turnzaal die hun grenzen helemaal gingen verleggen en hun knuffeldier probeerden te overtuigen om samen met hen te klimmen, schuiven, springen enzovoort!

Ook een 2de week vol dierenplezier kon niet ontbreken!
We kregen nog bezoek van de honden van Phil en Gabriel.
De hond van juf Deborah kwam ook even tot in ons klasje en we wandelden daarna samen naar het kleine parkje waar we Leia vooral lieten snuffelen en apporteren. Op school gingen we op zoek naar nog meer dieren. We hoorden dat er ook bij juf Catherine een dier in de klas woont. Wat zou het kunnen zijn? We gingen voor de deur even op onze billen zitten en begonnen na te denken… Sommige vriendjes dachten aan een olifant; maar die had veel te dikke billen om door de deur te passen! Anderen dachten aan een giraf; maar die zijn nek was veel te lang! De wildste ideeën kwamen naar boven, van slang tot krokodil! Dan zat er niets anders op dan maar even stilletjes te piepen… Even kloppen op de deur… op onze muizentenen naar binnen met onze zoekbril voor de ogen. Gelukkig vonden we geen grote, enge dieren, maar vonden we in het hoekje van de klas een heel lieve cavia! Juf Catherine haalde hem even uit zijn hokje en we mochten 1 voor 1 eens voelen aan de zachte haren van die kleine vriend.

Afgelopen week hebben we trouwens ook echt het feestvarken kunnen uithangen, want we vierden de verjaardag van Lowie, Phil en mezelf! Hip hip HOERA lieve vriendjes!! Aangezien juf wel ingrediënten bij had om koekjes te bakken, maar zelf niets lekkers bij had om uit te delen, gingen de kleuters aan de slag met het zélf bakken! Heerlijk die geur van verse koekjes in de klas!

De geur krijgen jullie jammer genoeg niet mee, maar kijk gerust even mee naar enkele sfeerbeelden van de voorbije 2 weken!